maandag 15 juli 2013

Een willekeurig onderdeel van de auto gaat kapot. Meestal de airco."Geniet!!!" roept iedereen je voor je zomervakantie toe. Zelf zijn ze daar erg goed in, getuige hun zonsondergangen, barbecues en bruinverbrande kindertjes op Facebook. Persoonlijk vind ik twee weken Zuid-Frankrijk met drie kinderen geen sinecure. Daarom hierbij een realistischer plaatje. Heb je geen gehandicapt kind, vervang dan 'gehandicapt(e)' voor 'blinde oude hond' of 'krijsende baby met chronische oorontsteking'.

Dag 1. Eerste keer van de vakantie uit eten met twee gewone kinderen en één gehandicapte. Meteen ook laatste keer.

Dag 2. Idyllische foto van in het privé zwembad springende kinderen maken. Voor Facebook, dus de gehandicapte niet in beeld.

Dag 3. Oudste kan niet zwemmen, jongste wil niet zwemmen, middelste klaagt dat hij niemand heeft om mee te zwemmen. 

Dag 4. Ziek en/of ongesteld. 

Dag 5. Depressief omdat je uitgerekend in de vakantie ziek en/of ongesteld bent. 

Dag 6. Accepteren dat ziek en/of ongesteld zijn bij het leven hoort. Dus ook bij vakantie. Daarna iets duurs kopen.

Dag 7. Bij 33 graden Celcius in het toeristentreintje. Kop of munt wie niet meehoeft en met de gehandicapte op een schaduwrijk terras IceTea mag drinken. 

Dag 8. Eerste keer van de vakantie naar het strand met twee gewone kinderen en één gehandicapte. Meteen ook laatste keer. 

Dag 9. Een willekeurig onderdeel van de auto gaat kapot. Meestal de airco.

Dag 10. Seks. Omdat je niet meer ziek en/of ongesteld bent. 

Dag 11. Weer seks. Omdat het tenslotte vakantie is. 

Dag 12. Een willekeurig kind valt uit een stapelbed. 

Dag 13. In een zompig Ridderkasteel anderhalf uur naar een onverstaanbaar Frans verhaal luisteren. Kop of munt wie niet meehoeft en met de gehandicapte op een schaduwrijk terras IceTea mag drinken.

Dag 14. Naar de Pharmacie voor weet ik wat voor weet ik welk kind. Ze kennen je daar inmiddels bij naam.

Dag 15. Een willekeurige band van de rolstoel is lek maar dat geeft niet want je gaat toch naar huis.   

Dag 21. Inmiddels weer een week ontspannen aan het werk. Bijna bijgekomen van de vakantie. Aan dag 10 en 11 bewaar je goede herinneringen. 

27 opmerkingen:

 1. Hij is weer leuk en vooral zo herkenbaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super...daarom gaan wij niet op vakantie..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alsof ik terug ben in de tijd. Meestal was het mijn moeder die in de schaduw op het terras bij mijn zus bleef, terwijl mijn zusje en ik met mijn vader het kasteel gingen bekijken. Ik had deze vakanties voor geen goud willen missen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Whahaha! ik moet erg lachen om al je dagen. Erg leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, wat schrijf je leuk! En lekker eerlijk; sommige mensen zulle het wel negatief vinden, maar het mag best gezegd worden dat het niet meevalt als een van je kinderen niet is 'zoals het moet'. Op Facebook en volgens de schoolpleinmoeders genieten ze zich suf, maar soms is het gewoon k*t. Voor ouder en kind... Sterkte deze vakantie - ik verwacht in ieder geval niets, dan kan het alleen maar meevallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is écht de beste instelling :-) Dit jaar was een stuk beter - blog ging over vorige jaar. Of liever... compilatie van jaren. Maar echt uitrusten? Ik vind het knap als jonge gezinnen het kunnen.

   Verwijderen
 6. Whahahaha - hier geen gehandicapt kind maar wel twee met extensieve gebruiksaanwijzingen - hoe herkenbaar. En toch gaan we weer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en op de foto's lijkt het dan toch weer altijd heel leuk :-) Was het natuurlijk ook...

   Verwijderen
 7. Herkenbaar...leuke humor!.maar aan de andere kant. Ben blij dat je nog op vakantie kunt gaan. Dat hun gezondheid het nog toelaat...6 weken thuis met kinderen zonder geld voor uitstapjes is ook zwaar.....maar dat zie je ook niet op het "happy ever after" medium dat facebook heet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, dat ben ik ook hoor. Er zijn ook genoeg gezinnen die door ziekte of de handicap van hun kind niet eens weg kunnen.
   Maar ja, genuanceerde blogs zijn niet grappig ;-)

   Verwijderen
 8. wat ben jij een briljant schrijfster. hoe treffend kan je situaties en gevoelens beschrijven, heel herkenbaar.
  hier geen gehandicapt kind, maar drie gezonde druktemakers. en ook dan is het leven niet altijd facebook leuk... ik ga je blog met veel plezier volgen!!! dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom! En drie gezonde druktemakers kunnen pittig genoeg zijn...

   Verwijderen
 9. Wat jammer voor je dat je dit zo ervaart, wij hebben ook een kind met een beperking maar gelukkig zijn er ruim voldoende mogelijkheden om van en met elkaar te genieten. Misschien op een andere manier dan dat veel mensen op facebook laten zien maar het gaat toch uiteindelijk om het genieten zelf. Met een beetje positieve instelling kom je al een heel eind is mijn ervaring..je weet vast wel...het glas is half vol of half leeg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja: genieten deden wij ook altijd met onze 4 kinderen; waarvan 1 meervoudig gehandicapt. Op dat moment is het glas inderdaad half vol. Maar de
   half-lege glazen waren er ook wel degelijk. (als het aangepaste huis bv. helemaal niet zo aangepast blijkt te zijn/ of als je 2 weken in Spanje vast zit op een camping, omdat er geen aangepast vervoer is...En bij terugkomst: bijtanken!! Maar al met al heb ik het met liefde voor de kids volgehouden.
   en dan over onbegrip van anderen: ja, wij hebben ook wel gehoord dat we niet zo moeilijk moeten doen/ dat we "beren op de weg zagen..."

   Verwijderen
  2. @Petra Uiteraard. Ook ons glas is halfvol genoeg. Het is natuurlijk al super dat we überhaupt weg kúnnen met Ties, genoeg gezinnen hebben die luxe niet, financieel of qua gezondheid. Maar ik wilde graag even een op ervaring berust tegengeluid laten horen... En écht genieten en uitrusten doe ik pas met lekker mijn man samen, zonder kinderen. Sorry!

   @anoniem Eens! Gelukkig hier geen onbegrip van anderen hoor.

   Verwijderen
 10. Ai, als moeder van een 20jarige meervoudig gehandicapte jongen is dit heel herkenbaar. Maar ik schrijf dit vanaf een super vakantiepark op het Ile D'Oleron in Frankrijk. Het heet l'Accolade en is werkelijk helemaal aangepast. Huisjes, kampeerplaatsen zwembad en restaurant. Alles toegankelijk. Een zorgteam en recreatieteam staan voor ons klaar. Ook broer en zus genieten, want hier zijn andere kinderen en jongeren die in dezelfde situatie zitten. Nkks uitleggen, niemand die ons gezin aanstaart. Ik gun het iedereen. Check www.l-accolade. nl maar een keer als je weer aan vakantie toe bent. Grt, Marijke Blom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoor hier veel over. Gaan we zeker een keer uitproberen, al houden we ook erg van de rust, stilte en alleen zijn :-)

   Verwijderen
 11. de liebster award nominatie gaat bij mijn onder andere naar jou! je ziet maar wat je er mee doet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Much appreciated! Ik ga me er in verdiepen, ken het niet.

   Verwijderen
 12. De kosten voor de onderhoud van een auto zijn jammer genoeg altijd aan de hoge kant. Althans dat is mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat is jammer, wil je in de ochtend naar het werk toe rijden kom ik er achter dat de accu niet genoeg kracht heeft. Snel een afspraak maken voor een nieuwe!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Erg leuk geschreven! Vooral dit soort berichten blijven schrijven, ik ben in ieder geval fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dag Luc,

  Dank je, ik heb nog veel meer geschreven op www.spastischkind.nl Deze pagina is 'oud'. Groet! Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Puur per toeval ben ik terecht gekomen op dit blog. Afgelopen zomer was de airco van mijn auto kapot gegaan. Hierdoor was het snikheet binnen in mijn auto. Gelukkig bracht ik mijn auto naar de garage en binnen no time was de airco gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen