maandag 20 mei 2013

En dan duw ik opeens een lepralijder voort.



"Mag ik voor uw zoon bidden?" vraagt een vrouw als ik op de Grote Markt de rolstoel van Ties door de zaterdagdrukte laveer.  
"O ja hoor," antwoord ik. En loop door. 
"Maar dan moet u wel stilstaan!!!" roept de vrouw me na. Ze heeft haar handen al opgeheven.
Ik ga er nog sneller van lopen. 
De zon schijnt. We hebben net koffie gedronken en taart gegeten. In ruil daarvoor mag ik straks zoveel kleren passen als ik wil, heeft Ties mij beloofd. Daarna doen we weer iets dat hij leuk vindt. Waarschijnlijk koffie drinken en taart eten. 
En dan, door zo'n vrouw, ben ik opeens niet meer gezellig met mijn oudste kind op pad maar duw ik een lepralijder voort. Een ongelukkige. Een ongeneeslijk zieke die slechts gered kan worden onder de luifel van een marktkraam met 'Jezus Leeft'.
Eigenlijk had ik wel moeten stilstaan. Om de vrouw te vragen wat haar bezielt om voor Ties te willen bidden. Waarom ze denkt dat het niet goed met hem gaat. En of ze mij ook had aangesproken als ik met m'n 4-jarige dochter was langs gehuppeld. 
Maar ja. Het is altijd zo goed bedoeld. Het beeld van een kind in een rolstoel maakt kennelijk iets los bij mensen. En daar moeten ze dan wat mee. 

Zoals die bejaarde die mij een welgemeend "Ik vind het zo rot voor je meid!" toefluistert. Of de moeder van een kind dat net als Ties was, maar nu dood. En die daar dan uitgebreid over gaat vertellen over het hoofd van de mijne, die nog leeft en niet gek is (en ook niet doof).
Of de twee jongens in de pizzeria die rond het tafeltje cirkelen waar ik met Ties zit. Ze kijken een beetje. Lopen weer weg. Komen weer zitten, een tafeltje verderop.
Net als ik ze uit hun lijden wil verlossen door "Willen jullie soms weten wat hij heeft?" te roepen, neemt de dapperste het woord. 
"Mag ik u wat vragen? Is hij, ongeacht zijn ziekte, wel gelukkig?" 
"Volgens mij wel," zeg ik. "Ties, ben je gelukkig, 'ongeacht je ziekte'?"
Ties kijkt de jongens aan, opvallend helder voor zijn doen. 
Hij zegt luid en duidelijk: "JA!" 
De jongens vertrekken.
Wij gaan weer door met net doen of we een gewone moeder en een gewone zoon zijn, die een pizza eten. 

9 opmerkingen:

  1. Ha die blikken en commentaren soms... gelukkig kan ze zelf haar mondje aardig roeren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Elise , heel mooi geschreven .T was voor mij soms ook pijnlijk hoe mensen kunnen staaren , maar ik lachte gewoon naar hun en dan krijg je toch een positieve reactie terug .
    Ik had 't trouwens niet erg gevonden , als iemand voor mijn kind zou willen bidden , alleen vindt ik , dat dat niet midden op de markt zou moeten zijn .Ik ben zelf christenen geworden , omdat mijn zoon er zelf voor gekozen heeft .(Iweka , 15.5 jr.hij is afgelopen jaar overleden .Hij kon bijna niets (zware epilepsie), maar wat hij heel goed kon is harten stelen <3 )
    Er is een therapie , hoe je , als je zoon dat wil,zou kunnen "leren" praten.Onze speciale kindjes begrijpen alles ,maar hebben moeite ,om 't articuleren .
    Wij hebben Brain-Train-therapy gedaan met de onze.
    Als je geinteresseerd bent , dan kan je een bericht op mijn site op FB achterlaten .
    Ik wens jullie heel veel Liefde & Zonnenschijn !

    Groetjes Christiane Metzel

    (sorry voor de schrijffouten ?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Christiane, dank voor je lange reactie! Klinkt interessant, die therapie. Ik meld mij via FB! groet Elise

      Verwijderen
  3. Heel mooie geschreven, dank je wel hiervoor. Mijn ervaring is heel anders. Ik heb een zoon en die heeft down syndroom, wel een lichtere gradatie. Mensen kennen het niet echt en herkennen het niet, maar als dan blijkt hij 17 is en niet duidelijk kan praten, dan zie je verbazing in de ogen. En weet je wat ik doe? Ik ga ze uitleggen wat er met Daniel (mijn zoon) is en vooral wat voor geweldige jongen het is. Het is gewoon onbekendheid en het is mijn missie om het uit die taboe sfeer te halen door er vrij over te praten. En het werkt! De mensen nemen hem helemaal in hun hart en zelf mama is minder belangerijk vanaf dat moment. Help ze uit hun onbekenheid met die situatie. En als er toch vreemde blikken zijn, sja, hun probleem, niet de mijne. Een dikke knuffel voor Ties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lange reactie Natascha! Ja, je hebt helemaal gelijk hoor: dat is ook de manier om ermee om te gaan. Doe ik 4 van de 10 keer ;-) Ook bij de jongetjes in de pizzeria. "Z'n spieren luisteren niet... hij is wel slim... hij heeft een spraakcomputer... hij houdt van Ajax etc. etc. etc." Maar soms ook even niet. Dan wil ik gewoon moeder zijn en geen spreekbeurt moeten houden over het ziektebeeld van mijn kind.
      Knuffel terug voor Daniel. Elise

      Verwijderen
    2. Haha, herkenning alom. Ik heb n zoontje met down syndroom 'een zwasrdere' ;) Net als je de moed hebt opgevat iets gewoons met hem te doen, benadrukt de omgeving wel weer het ongewone van de situatie. Door woorden, blikken of juist zwijgen. Love your blog!

      Verwijderen
    3. "Een zwaardere", geweldig. Dank voor je reactie! Elise

      Verwijderen